FR - Over ons

FR - Racketlon: 1992-2012

Racketlon is (zoals triatlon, Decathlon, duathlon, ...) een individuele meerkamp van vier racketsporten: tafeltennis, squash, badminton en tennis. Een wedstrijd tussen twee spelers bestaat uit één set (tot 21 punten) in alle vier de sporten, met dezelfde puntentelling. De speler die cumulatief de meeste punten scoort, is de winnaar.

Racketlon vindt zijn oorsprong in de Scandinavische landen meer bepaald Zweden en Finland waar het voor het eerst gespeeld werd begin de jaren ‘80. Tot 2008 leveren Zweden en Finland de nr 1(Magnus Eliasson, SWE) en de nr 2 (Mikko Kärkkäinen, FIN) van de wereld bij de mannen en de nummer1 (Lilian Druve, SWE) bij de vrouwen. Bij de mannen stonden er in de top 12 nog altijd 5 zweden en 1 fin. In de andere landen, zoals België, Engeland, Oostenrijk, …. ontwikkelde de sport zich onafhankelijk van elkaar en onder andere vormen. Vooral Oostenrijk is aan een inhaalbeweging bezig met tegenwoordig 4 spelers binnen de Top 10. Wat betreft Belgie hebben we 2 dames (Vandenherrewegen Inge en De Bleeckere Lieselot) en 1 heer (Duyck Peter) bij de Top 10.

De man die racketlon heeft uitgevonden in België (althans de combinatie van de vier racketsporten) is Jan Vercammen. Hij is de eigenaar en uitbater van de Recrean (Oudenaarde). Ongeveer 25 jaar geleden startte hij met de organisatie van evenementen die verschillende sporten combineert, waaronder racketsporten maar ook bijvoorbeeld snooker. In 1992 werd dan voor de eerste maal de "King of Rackets" georganiseerd, een tornooi die de vier racketsporten combineert. Er waren vele gelijkenissen met racketlon, maar ook verschillen. Het tornooi werd altijd opgesplitst in voorrondes en een eindronde (finaledag). Tijdens de voorrondes kwamen de spelers tegen elkaar uit in poules van 3, 4 of 5 spelers. In elke poule speelt iedereen tegen iedereen in alle vier de sporten (2 sets tot 15 met dezelfde puntentelling). Zowel de volgorde van de sporten en de tegenstanders waren willekeurig. Zo kon bijvoorbeeld speler 1 eerst squashen tegen speler 3, daarna tennissen tegen speler 4, badmintonnen tegen speler 2 en dan tafeltennissen opnieuw tegen speler 3. Op het einde van de dag werden dan alle punten in de vier disciplines tegen alle tegenstanders opgeteld om uit te maken wie te poulewinnaar was. Bijgevolg was het altijd bijzonder spannend tot het einde van de dag om te zien wie er uiteindelijk de poule won.Op de finaledag kwamen alle poulewinnaars (bvb 16) tegen elkaar uit in een apart tornooi in alle vier de sporten (er werd voor iedere plaats gespeeld). Het was zo perfect mogelijk dat je in het tennis voor plaats 13-14 moest spelen en de finale van het squash. Hoe hoger je in de rangschikking kwam van een sport, hoe meer punten je verdiende voor de eindrangschikking. Het resultaat was dat het altijd spannend bleef tot het einde met nog vele kandidaten om te winnen. Het tornooi werd vaak beslist in de wedstrijd Het tornooi was altijd een groot succes met jaarlijks 100-140 deelnemers. De "King of Rackets" werd een bekend begrip over het hele land. Veel van de Belgische spelers gebruiken zelfs nog steeds de naam voor racketlon. De meest succesvolle speler tijdens al die jaren is ongetwijfeld "King" Bart Spiessens. Hij won het tornooi vier maal en werd verschillende keren tweede. Ten gevolge van ernstige blessureproblemen moest Bart stoppen met racketsporten op hoog niveau uitgerekend het jaar dat de D'Hondt Open Racketlon voor het eerst georganiseerd werd. Het is jammer dat hij nooit heeft kunnen strijden met de Zweedse racketlon-sterren.

In 2003 hebben dan twee Belgische spelers racketlon ontdekt. Luc Van Bogaert (een tweevoudige winnaar van de King of Rackets) en Gert Peersman (die op dat moment in Londen woonde) reisden naar Engeland om mee te doen aan de British Open Racketlon. Het was een grote ervaring voor hun om te zien dat de combinatie van de vier racketsporten zo populair was in zoveel verschillende landen. Zij kunnen dan ook beschouwd worden als diegenen die racketlon in België hebben geïmporteerd

Na uitgebreid overleg hebben Jan Vercammen en Gert Peersman (die ondertussen de Belgische vertegenwoordiger in de International Federation of Racketlon was geworden) besloten om racketlon een kans te geven en de "King" om te vormen tot een echt internationaal racketlon-tornooi. Het resultaat was het eerste racketlon-tornooi in België, de D'hondt Open Racketlon 2004 welke deel uitmaakte van de Internationale Racketlon Tour. Dit eerste tornooi werd onmiddellijk het grootste tornooi ter wereld met 175 deelnemers. Op internationaal gebied was de racketlon dus ook niet blijven stilstaan.

In 2001 werden de eerste wereldkampioenschappen georganiseerd. In 2003 was er voor het eerst een internationale tour in acht verschillende landen, welke werd uitgebreid tot 11 landen in 2004 waaronder dus ook voor het eerst België. In 2004 werd ook de “International Racketlon Federation” (IRF) opgericht, de reglementen werden uniform gemaakt en een wereldrangking werd opgestart. Tussen januari 2004 en december 2005 groeide de wereldranglijst van 524 spelers naar 1590 spelers uit 44 verschillende landen, wat van racketlon de snelst groeiende sport maakte ter wereld.

Na de succesvolle editie van 2004, werd de “Dhondt Open” in 2005 een nog groter succes. Het Belgische tornooi werd door alle buitenlandse deelnemers ten zeerste gewaardeerd door de vele bijkomende faciliteiten die hen werden aangeboden zoals bv. shuttle-service, gratis overnachting, A3-scoresheets, terreinverantwoordelijken, scheidsrechters voor de elitewedstrijden, nieuwssectie op de website, vele wedstrijden voor alle deelnemers en natuurlijk ook de sfeer !!!!! Door dit alles had België (Oudenaarde) de eer om in 2006 het wereldkampioenschap te organiseren. Het werd eens te meer een groot succes. Met 444 deelnemers uit 25 landen was het opnieuw het grootste tornooi ooit en als we de kritieken nadien mogen geloven, ook één van de beste.

Voor 2007 heeft de IRF (nu FIR, Fédération Internationale de Racketlon) beslist om de internationale tornooien te verdelen in 3 niveaus, een beetje in vergelijking met het tenniscircuit. Er zullen de “Challenger” tornooien zijn, de “World Tour” tornooien en de “Super World tour” tornooien, elk met hun specifieke eisen qua prijzengeld, courts, accommodatie, shuttleservice enz.
De “Super World Tour” tornooien zouden samen met het WK een Grand Slam vormen en moeten dan ook de trekpleisters worden van het internationale racketlon gebeuren. Gezien de zeer positieve reacties en de intussen opgedane ervaring, besliste de LRF om zich kandidaat te stellen voor het organiseren van één van de 4 “Super World Tour” tornooien. Deze kandidatuur is ondertussen door de FIR aanvaard. In 2007 zal de “Super World Tour” uit volgende tornooien bestaan: Swedish Open (Stockholm): 12 – 14 januari 2007, Canadian Open (Toronto): 23-25 februari 2007, Belgian Open (Oudenaarde, sportcentrum Recrean): 25-27 mei 2007, World Championships (Rotterdam): 27-31 december 2007.

Naast de inspanningen om de internationale spelers naar België te halen, willen we natuurlijk en vooral racketlon in België verder uitbouwen. De enige weg om de sport verder te ontwikkelen was de oprichting van een federatie. Dit gebeurde dan ook in december 2004 door Gert, Jan, Serge Delesalle, Christophe Standaert, Bart Schittecatte en Jan Bockstal. Slechts enkele maanden later kwam ook Hilde Van Onderbergen erbij. De doelstelling van de federatie was niet alleen de organisatie van het WK 2006, maar er werd ook beslist om een Belgische Racketlon Tour op te starten. Indien deze tour voldoende verspreid is over het land zou dat de bekendheid van de sport alleen maar ten goede komen. Initieel was het niet makkelijk om geschikte centra te vinden om dergelijke tornooien te organiseren. De Landelijke Racketlon Federatie slaagde er echter in om een tour op te starten met verschillende tornooien die gespeeld worden nog voor het WK:
Tour 2005-2006: 10 tornooien met gemiddeld 100 deelnemers

Na 2006 besloot LRF elk jaar een Tour te organiseren die de uitbreiding van Racketlon compleet maakte en waar we in elke provincie een tornooi hadden

De interesse voor de sport en het niveau van de Belgische racketlon is de laatste 3 jaar serieus gestegen.

Enkele gegevens:

  • ranking telt 1000 heren, 250 dames
  • 4 spelers in de top 30 van de wereld bij de mannen
  • Inge Van den Herreweghen: brons op WK 2005,2006,2007 bij Jun –21 en zilver op het WK 2008.
  • brons op WK 2005 bij Jun -21
  • 3 de op de wereldranglijst bij de junioren (72ste bij de senioren)
  • Kristof Custers: zilver op WK 2006, cad –16
  • 1ste op de wereldranglijst bij de junoiren meisjes
  • 2de op wereldranglijst bij de cadetten jongens
  • Oprichten Belgische ploeg. Coach: Serge Delesalle
  • Belgisch team 4de op landenteam WK 2005, 2006, 2007, in de jaren erop telkens bij Top 8 landen
  • Onze nationale nummer 1 Peter Duyck heeft op 4 Internationale tornooien de finale gespeeld - 2 maal tijdens de Dutch Open nl. 2006 en 2007, 1 x King of Rackets 2007 en 1 x Tsjech Open 2007. Op het WK 2009 haalde Peter de halve finale maar werd met het kleinste verschil uitgeschakeld door het Nr 1 en 2-voudig Wereldkampioen Krenn Christophe
  • Adolphe Diez-Fernandez heeft finale gespeeld tijdens de King of Rackets van 2008.

Hopelijk heb je zin gekregen om ook eens te proeven van deze nieuwe sport. Alle tornooien zijn open voor alle niveau’s dus ook voor recreanten.

Schrijf jullie dus gerust eens in !!!!

De nodige info vind je onder de andere rubrieken van deze site.

Als je opmerkingen of vragen hebt, mag je deze altijd laten weten via ons e-mailadres !
Tot binnenkort !!!!